Ugostiteljski tehničari moraju imati odlične organizatorske sposobnosti,moraju biti komunikativni jer su u neprestanom kontaktu s ljudima.
Ugostiteljski tehničari odgovorni su za organiziranje svečanosti, banketa, svadbi, svečanih ručaka, prazničnih svetkovina i ostalih poslova u ugostiteljstvu
Za zvanje ugostiteljski tehničar postoji četvorogodišnji srednjoškolski program.
Dalje školovanje moguće je na odgovarajućem fakultetu.
Za kuharske poslove traže se tjelesno zdravi i spretni radnici.
Posebno je bitno da imaju zdrav koštano-zglobni i disajni sistem, zdravu kožu, uredan vid te razvijene osjete okusa i mirisa.
Kuhari se za svoj rad osposobljavaju kroz trogodišnji školski program.
Nakon završene prakse kuhari mogu polagati majstorski ispit, a mogu nastaviti školovanje i na višim školama.
Vrlo je velika potražnja za kuharima u turistički razvijenim područjima i u turističkoj sezoni.
Iskusni kuhari, koji uz to imaju položen i majstorski ispit, vrlo su traženi i u pravilu dobro plaćeni.
Školovanje za zanimanje kuhar traje 3 godine.
Poslastičari trebaju imati dobar vid, spretne ruke i prste.
Vrlo je važno da imaju sposobnost razlikovanja boja i normalno razvijena čula opipa, okusa i mirisa, jer im oni omogućuju nadzor kvaliteta proizvoda.
Uspješno obavljanje poslastičarskih poslova zahtijeva samostalnost, odgovornost i pedantnost u radu.
Poslastičari moraju biti čisti i uredni. Budući da proizvode prehrambene proizvode, stalno se moraju podvrgavati ljekarskim pregledima, posebno zbog zaraznih bolesti.
Školovanje za zanimanje poslastičar traje 3 godine.